Ja sam dijete razvedenih roditelja. Ove istine smatram očitima:

 

Imam pravo da me oslobodite svojih sukoba i neprijateljstava. Kada se preda mnom međusobno vrijeđate, to mi razdire dušu. Ne stavljajte me u sredinu i nemojte me okretati protiv drugog roditelja. Ne otežavajte mi svojim problemima u odnosu – vaši su, a ne moji.

Imam pravo njegovati odnos s oba roditelja. Volim vas oboje. Znam da će vas to ponekad činiti ljubomornima, ali morat ćete se s time nositi jer ste odrasli – a ja sam dijete.
Imam pravo na informacije o promjenama koje utječu na moj život. Ako se planirate razvesti, imam pravo to znati, i to čim bude primjereno. Isto tako, ako se planirate preseliti, ponovno stupiti u brak ili na neki drugi način značajno promijeniti svoj život, imam pravo to znati.
Jednako kao što imam pravo na osnovne informacije u vezi s mojim životom, imam pravo i na zaštitu od loših informacija. To znači da mi ne smijete govoriti o seksualnim nedjelima i drugim lošim postupcima drugog roditelja. I ne ispričavajte mi se – u ime drugog roditelja – jer mi tako dajete do znanja da o njemu/njoj imate loše mišljenje. Ako mi se ispričavate, činite to u svoje ime.
Imam pravo na vlastiti prostor u oba svoja doma. To ne znači da ga ne mogu dijeliti s mojim bratom ili sestrom, nego mi je potrebno nešto prostora i vremena samo za mene. U tom prostoru također trebam držati neke osobne stvari, a to može uključivati i fotografiju drugog roditelja. Ne ljutite se zbog toga.
Imam pravo na tjelesnu sigurnost i nadzor. Znam da vas je razvod jako uznemirio, ali to ne znači da trebate zanemarivati moje potrebe. Ne želim biti stalno sam/a u kući dok vi izlazite s novim osobama.
Imam pravo provoditi vrijeme s oba roditelja,   bez uplitanja. Moje pravo da provodim vrijeme sa svakim od vas ne treba ovisiti o tome koliko je novca jedno od vas uplatilo drugome. U meni to stvara osjećaj kao da sam na prodaju.
Imam pravo na financijsku i emocionalnu podršku od oba moja roditelja, bez obzira na to koliko vremena provodim sa svakim od vas. To ne znači da očekujem dvostruko od onoga što dobivaju ostala djeca, nego da trebate prestati brinuti o tome što sam dobio/la od drugog roditelja i usredotočiti se na to što mi osobno pružate.
Imam pravo na čvrste granice i razumna očekivanja. To što sam dijete razvedenih roditelja na znači da nisam u stanju pomagati u kući, raditi domaću zadaću ili preuzimati ostale normalne odgovornosti. S druge strane, imajte na umu da, iako imam malu sestru ili brata (ili polusestru ili polubrata), nisam njihova dadilja.
Imam pravo na vaše strpljenje. Razvod nije bila moja odluka. Nisam odlučio/la ni to da moji biološki roditelji žive odvojeno, u dvije različite kuće, da se odsele, izlaze s drugim partnerima i općenito okrenu moj svijet naglavačke. Više nego u većine djece, život je bio izvan moje kontrole. To znači da trebam vašu pomoć i podršku da ponovo vratim kontrolu.
Na kraju, imam pravo biti dijete. Ne trebam biti vaš špijun, vaš posebni povjerenik ili vaša majka. Samo zato što mrzite razgovarati jedno s drugim, ne trebam biti vaš osobni dostavljač poruka. Postojim jer ste me stvorili. Zato imam pravo biti više od djeteta razvedenih roditelja. Imam pravo biti dijete kojeg roditelji vole više nego što se međusobno mrze.